Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Steki z karczku zapiekane Eli

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płaty karczku
5 sztuk
olej roślinny
3 łyżki
ocet ryżowy
3 łyżki
sos sojowy
3 łużki
miodu wielokwiatowego
1 łyżka
olej do smażenia
cebula biała
2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
mąka pszenna
1 łyżka
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
5 ziaren
Sklep Prymat
kapusta kwaszona
1/2 kg
sos chili
2 (słodki)
smalec
2 (ze skwarkami)
sos sojowy grzybowy
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Steki z karczku zapiekane Eli

Dodatkowe składniki:
2 kg ziemniaków
1 szklanka mleka(gorące)
5 dkg masła
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
gałka muszkatołowa,sól,pieprz

15 dkg sera żółtego

Wszystkie składniki marynaty (olej,ocet ,sosy:sojowy grzybowy,sojowy,chilli,miód,pieprz,sól)ubić trzepaczką.Umyte mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko rozklepać tłuczkiem.Posmarować marynatą i włożyć do lodówki na 3 godziny.Wyjąć z lodówki i osuszyć ręcznikem papierowym.Na patelni mocno rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na średnim ogniu.

Cebulę drobno posiekać.W rondlu rozgrzać smalec,wrzucić cebulę i przesmażyć.Dodać kapustę,liście laurowe,ziele angielskie,pieprz i przesmażyć.Wlać szklankę wody dodać kostkę mięsna i dusić do miękości.Pod koniec duszenia odparować wodę,oprószyć kapustę mąką i przesmażyć.

Ugotowane ziemniaki dokładnie potłuc tłuczkiem.Do ziemniaków dodać masło,gorące mleko,przyprawy i dokładnie wymieszać.

Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć kapustę,steki z karczku,na nie pure ziemniaczane i na górę utarty ser.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 06.07.2011 23:39
apetycznie wygląda...
Agnieszka_B 05.08.2010 11:18
Ciekawy przepis. Wypróbuję przy najbliższej okazji:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak