Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem

5.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż
3 woreczki
tuńczyk kawałki w oleju
2 puszki
marchewka
2 sztuki
groszek mrożony
20 dkg
fasolka szparagowa
20 dkg
por (biała część)
1 sztuka
majonez
2 łyżki
sól
1 do smaku
Sklep Prymat
pieprz
1 do smaku
Sklep Prymat
pietruszka zielona
5 gałazek
olej rzepakowy
1 do smaku
ser żółty
15 dkg
przyprawa uniwersalna
1 do

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem

Kroki postępowania

1
Ryż gotuję 15 minut. Przekładam do miski i studzę.
Krok 1 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
2
Marchewkę obieram, myję i kroję na plastry. Gotuję aldente w osolonej wodzie około 10 minut.
Krok 2 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
3
Por kroję w krążki cienkie i przesmażam na patelni, dodaję pod koniec groszek i fasolkę i dalej przesmażam 2 minuty. Doprawiam solą, pieprzem.
Krok 3 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
4
Do zimnego ryżu dodaję tuńczyka odsączonego z oleju, majonez, przyprawę ognistą i mieszam dokładnie.
Krok 4 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
5
Do naczynia do zapiekania przekładam ryż, na to połowa marchewki, fasolki, groszku, pora. Kolejna warstwa ryżu, warzywa.
Krok 5 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
6
Wstawiam na 30 minut do piekarnika temp 180 stopni. Pod koniec wysypuje ser starty i zapiekam jeszcze chwilę. Dekoruję pietruszką natką przed podaniem.
Krok 6 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 19.06.2014 19:00
super smaczna taka zapiekanka
anemon 19.06.2014 18:49
Apetyczny pomysł na zapiekankę.
Marta1986 19.06.2014 15:01
apetycznie wygląda
Mira85 19.06.2014 14:32
bardzo smaczna
IZABELA29 19.06.2014 14:26
bardzo apetyczna ta zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak