Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone pieczarki i dusimy na wolnym ogniu do chwili aż puszczą sok. Doprawiamy odrobiną soli.
Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na drobnych oczkach.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę.
W garnku podgrzewamy olej i przesmażamy na nim na rumiano cebulę, dorzucamy posiekany czosnek. Dodajemy partiami zmielone mięso i smażymy do chwili aż zmieni ono kolor na jasnobrązowy.
Podlewamy białym winem i smażymy na wolnym ogniu przez 1,5 minuty.
Dodajemy passatę pomidorową i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut. Wrzucamy odsączone z soku pieczarki i dusimy jeszcze 5 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę pszenną, a następnie partiami mleko, bardzo energicznie mieszając, aby nie doprowadzić do powstania grudek. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.
Przygotowanie lasagne z mięsem mielonym:
Parmezan ścieramy na dużych oczkach.
Żaroodporną formę o wymiarach około 15 na 30 cm smarujemy masłem.
Na dnie rozsmarowujemy 1/4 sosu beszamelowego i przykrywamy go płatami makaronu lasagne.
Na makaronie rozsmarowujemy 1/4 sosu mięsnego, posypujemy porcją parmezanu.
Przykrywamy makaronem, na którym rozmarowujemy kolejną porcję sosu mięsnego oraz 1/3 pozostałego sosu baszamelowego. Posypujemy parmezanem.
Kolejno układamy warstwę makaronu- sos mięsny- sos beszamelowy- parmezan- makaron- sos mięsny- sos beszamelowy i parmezan (tylko pierwsza warstwa makaronu ma być posmarowana samym sosem mięsnym i posypana parmezanem; 3 kolejne warstwy smarujemy zarówno sosem mięsnym, jak i beszamelowym).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Gdy ser się ładnie przyrumieni (po około 20 minutach), przykrywamy lasagne folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz).
Po upieczeniu odstawiamy lasagne na 10 minut i dopiero kroimy.