Przepis i sposób przygotowania na: Wędlina z karkówki z czosnkową nutą i natką pietruszki
Dodajemy sól peklującą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1-2 godziny.
Do mięsa dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, roztarty w dłoniach majeranek, paprykę, żelatynę oraz około 1/2 łyżeczki pieprzu.
Wlewamy chłodną wodę i wyrabiamy dokładnie do połączenia się składników.
Do szynkowaru wkładamy woreczek foliowy (można sobie poradzić bez worków, ale wtedy trudniej będzie mielonkę wyciągnąć). Nakładamy masę mięsną i dokładnie uciskamy.
Zamykamy szynkowar, wkładamy do wysokiego garnka i wlewamy tyle wody, aby sięgała ponad poziom mięsa.
Gotujemy 110-120 minut w temperaturze 80-85 stopni. Wyciągamy z wody, studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.
Rano otwieramy szynkowar, usuwamy folię i możemy cieszyć się smakiem domowej mielonki.