Przepis i sposób przygotowania na: kurczak ostro słodki
Kurczaka pokroić w pasy, czosnek posiekać a imbir zetrzeć na tarce, dodać pastę sambal oelek oraz sól. Całość wymieszać, obtoczyć w tym kawałki mięsa i odstawić również na czas gotowania ryżu.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (u mnie ok.15 minut)
Cebulkę dymkę posiekać a paprykę pokroić w cienkie paski.
Około 5 minut przed końcem gotowania ryżu, rozgrzać olej na patelni i usmażyć mięso (czosnek oraz imbir również dodać cały), smażyć chwilkę, następnie dodać cebulkę dymkę oraz paprykę i ponownie smażyć ok. 2 minut.
Kiedy kurczak będzie usmażony, dodać ananasa razem z marynatą (ananas również puścił sok). Całość smażyć ok. 1- 1,5 minuty.
Podawać z ryżem.