Przepis i sposób przygotowania na: Słonecznikowiec
Kroki postępowania
Orzechy mielimy. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy włoskie. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Margarynę, cukier, mleko i słonecznik zagotowujemy i wykładamy na formę wyścieloną pergaminem i zapiekamy na złoty kolor. Po wyjęciu kruszymy wałkiem na stolnicy.
Z mleka budyniu i cukru robimy krem. Studzimy i łączymy z utartą margaryną i alkoholem.
Biszkopt ciemny- masa budyniowa- herbatniki skropione alkoholem- masa słonecznikowa- herbatniki- masa budyniowa- biszkopt orzechowy