Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marudne misie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
drożdże 25 g
mleko 125 ml
cukier 1,5 łyżki
olej 50 ml
sól
jajko 2 szt
rodzynki kilka sztuk
masa makowa 0,5 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Marudne misie

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Drożdże odkładamy w dość ciepłe miejsce aby wyrosły. Po ok 15 minutach są już gotowe i dodajemy do nich resztę składników na ciasto czyli mąkę ze szczyptą soli, jedno jajko i olej.
Krok 1 - Marudne misie foto
2
Zagniatamy elastyczne ciasto, które odkładamy aby wyrosło.
Krok 2 - Marudne misie foto
3
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na części i na każdy kawałek nakładamy masy makowej.
Krok 3 - Marudne misie foto
4
Sklejamy tworząc kulkę.
Krok 4 - Marudne misie foto
5
Zanurzamy w rozmąconym jaku
Krok 5 - Marudne misie foto
6
i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z małych kawałeczków ciasta formujemy uszy i układamy na kulkach.
Krok 6 - Marudne misie foto
7
z rodzynek robimy oczy i usta. Wstawiamy do piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut.
Krok 7 - Marudne misie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 19.02.2015 08:02
piękne misie
gibli 20.05.2014 09:19
świetne misiaczki)
molanka 12.05.2014 15:29
ciekawie podane, niejedno dziecko się skusi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak