Przepis i sposób przygotowania na: Torcik dla „małych fanów traktorów”
Kroki postępowania
Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Do wykonania tortu będą potrzebne 3 takie biszkopty. Więc w ten sam sposób pieczemy jeszcze 2 blaty biszkoptowe.
Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Pozostawiamy do ostygnięcia
Brzoskwinie odsączamy z soku. Po odsączeniu kromy w kostkę.
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy pozostałe składniki: mąkę, budyń, cukier waniliowy, żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń studzimy.
Między czasie kakao zaparzamy niewielką ilością gotującej wody.
Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Do gotowej masy dokładamy zaparzone kakao. Dokładnie mieszamy całość.
BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C.
Upieczony biszkopt studzimy. Następnie wycinamy z niego 2 mniejsze i dwa większe koła, 2 prostokąty stanowiące podstawę traktora oraz 3 mniejsze prostokąty na kabinę.
Masa do dekoracji:
- 1,5 litr mleka
- 6 łyżek cukru,
- 3 cukry waniliowe,
- 3 budynie waniliowe,
- 1,5 łyżki mąki kartoflanej,
- 1,5 łyżki mąki tortowej
- 5 żółtek
- 3,5 kostki masła,
Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy budyń. W ten sposób uzyskujemy jasną masę.
Zastygnięty torcik układamy na serwetce.
• Część masy barwimy na brązowo ( kakałem). Wykonujemy z niej płotek.
• z zielonej masy wykonujemy trawę oraz górny wianuszek tortu.
• Błękitnym kolorem wykonujemy szyby traktora,
• żółtym światła, wnętrze kół oraz kwiatuszki.
• Masę na traktorek barwimy na ciemno-zielono.
Kominek wykonany jest z paluszka.