Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto z wiśniami i śnieżką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

amoniak
0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki
kakao
2 łyżeczki
cukier puder
25 dag
mąka pszenna
25 dag
jaja
6 szt
cukier waniliowy
1 szt
Sklep Prymat
margaryna
30 dag

Masa z wiśniami

galaretka kiwi
2 szt
wiśnie bez pestek
1 słoik

Masa śnieżkowa

galaretka truskawkowa
1 szt
woda
0,5 szkl
mleko
0,5 szkl
bita śmietana
1 szt

Dodatkowo

polewa czekoladowa
1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wiśniami i śnieżką

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i amoniak. Mieszamy. Dodajemy pianę ubitą z białek.
Krok 1 - Ciasto z wiśniami i śnieżką foto
2
Ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajemy kakao. Wykładamy do foremek 25/36 i pieczemy jeden placek około 20 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Ciasto z wiśniami i śnieżką foto
3
Masa śnieżkowa:
Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu w pół szklanki mleka. Galaretkę rozrabiamy w wodzie i gdy zacznie tężeć łączymy z ubitą śnieżką.
Przełożenie ciasta:
Ciasto- tężejąca masa z wiśniami- ciasto z kakao- masa śnieżkowa-ciasto- polewa
Krok 3 - Ciasto z wiśniami i śnieżką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 01.07.2014 08:48
mam wiśnie to na ten weekend przetestuje ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak