ĆWIKŁA Z CHRZANEM

ĆWIKŁA Z CHRZANEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    500 gram
  • korzeń chrzanu

    150 gram
  • ocet 10 %

    1 łyżka
  • cytryna

    1/2 szt
  • cukier

    1 łyżka
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Buraki najlepiej takie podobnej wielkości,wyszorować włożyć nieobrane do wrzącej wody i ugotować do miękkości a następnie ostudzić.Ostudzone buraki obrać z łupinek i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Korzeń chrzanu obrać i również zetrzeć na tarce o małych oczkach do świeżo startego chrzanu dodać łyżkę octu i wymieszać.Teraz połączyć chrzan z burakami doprawić całość do smaku cukrem,sokiem z cytryny i solą,starając się tak zbalansować smak aby był słodko-kwaśny.Całość dokładnie wymieszać i przełożyć gotową ćwikłę z chrzanem do słoiczków,szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki aby smaki się połączyły na 24 lub 48 godzin.Tak przyrządzoną ćwikłę można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwusia

22.04.2014 22:32
tez taką lubię robić

Ola1young

16.04.2014 19:25
pyszne,ładnie podane

idealme

14.04.2014 18:11
najlepsze pod słońcem :)

kasiaw

14.04.2014 17:35
uwielbiam ćwikłe

Katarzyna59

14.04.2014 16:45
doskonałe na wielkanocny stół

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat