Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wielkanoc: Pasztet z prawdziwkami i imbirem

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek
100 g (wieprzowy, bez skóry)
cebula
100 g
wieprzowina
200 g
cielęcina
200 g
wołowina
200 g
wątróbka cielęca
100 g
kajzerka
2 szt.
jajko
2 szt.
słonina
100 g (pokrojona w plastry)
Bułka tarta klasyczna Prymat
3 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
ziele angielskie
Sklep Prymat
majeranek
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
prawdziwki
100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Pasztet z prawdziwkami i imbirem

Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone mięso, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dusić do miękkości (gdy mięso będzie zbyt suche, dodać trochę wody). Pod koniec duszenia dodać sparzone wątróbki i kajzerki, całość doprawić solą i pieprzem, odstawić do wystudzenia.
Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone i ugotowane grzyby, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony i imbir.
Formę wysmarować tłuszczem, boki i spód wyłożyć plastrami słoniny, a następnie oprószyć bułką tartą.
Gotową masę przełożyć do formy, dobrze ubić (tak aby pozbyć się ewentualnych pęcherzów powietrza) i piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 C. Po wystudzeniu wyjąć z formy i pokroić w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 27.03.2015 07:12
ładnie wygląda
marcia7 16.04.2014 22:00
dobre połączenie
ben-ka 11.04.2014 11:14
Lubię pasztety,a ten wyjątkowo zachęca do spróbowania.
Magula 11.04.2014 08:40
Rewelacyjny pasztet
Ola1984 11.04.2014 07:11
Fantastyczny przepis. Uwielbiam domowy pasztet. Ten, kryje w sobie wiele smaków :)
IwonaDD 10.04.2014 18:07
poezja smaku
IlonaAlbertos 10.04.2014 11:49
Pasztet wygląda naprawdę wspaniale. Idealnie przypieczony. Genialnie prezentuje się nacięta skórka na wierzchu. Wspaniały pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak