Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne pałki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pałki z kurczaka 4 sztuki
sok z cytryny 0,5 cytryny
czosnek 1 ząbek
oregano 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
chilli 0,5 łyżeczki
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Porada

Na zdjęciu możecie zobaczyć, że kurczaka piekłam razem z ziemniaczkami – spędziły tam tyle samo czasu ile kurczak. 2in1 ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne pałki

Czosnek przeciskam przez praskę i nacieram nim kurczaka. Posypuję go wszystkimi przyprawami wymienionymi wyżej polewam sokiem z cytryny i każdą pałkę dokładnie z każdej strony smaruję musztardą. Tak przygotowanego kurczaka odstawiam do lodówki na ok. 2-3 godz. Jeśli TY nie masz czasu – możesz zacząć piec go od razu. Ja jednak wolę poczekać aż przyprawy podziałają na mięso ;)

Po tym czasie układam kurczaka na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 60-70 minut – jeśli są średniej wielkości/grubości. Czas pieczenia wydłuża się wraz z grubością mięsa. Wystarczy, że będziesz co jakiś czas kontrolować kolor pieczonego mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 09.04.2014 18:07
Wspaniale wyglądają i na pewno równie dobrze smakują:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak