Ciasto zebra

Ciasto zebra

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • woda gazowana

    1,5 szklanki
  • 1 koska Kasi

    250 gram
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    6 sztuk
  • kakao

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie

Dodatkowo

  • mąka

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kasię rozpuszczam w rondelku.

Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.

W drugiej misce ucieram jajka z cukrem do uzyskania jasnej masy. Następnie dodaje do niej partiami (na przemian) mąkę, wodę gazowaną (dzięki niej ciasto będzie bardziej puszyste) oraz rozpuszczone masło.

Powstałą masę dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Każdą część dokładnie mieszam.

Tortownicę o średnicy 27cm smaruję masłem i posypuję mąką. Każdą masę wlewam na przemian niewielkimi porcjami na sam środek tortownicy aż obie masy się skończą.

Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1 godzinę i 5-10 minut. Po godzinie sprawdzam patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marta Ryżek-Kalkowska

25.10.2016 17:32
smaczne ciacho.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat