Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami

Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • boczek

    1 kg (wieprzowy)

Marynata

  • Przyprawa do pieczeni

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • musztarda rosyjska

    2 łyżki
  • cebula suszona

    2 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki (plastry)
  • miód

    1 łyżka
  • chrzan tarty

    1 słoik

Śliwki

  • śliwki

    800 g (świeże lub mrożone)
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • śliwowica

    100 ml
  • przyprawa do grzanego wina i piwa

  • natka pietruszki

    (do dekoracji)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami
Przygotowując marynatę należy do naczynia włożyć 2 łyżki musztardy, miód, olej rzepakowy, cebulę prażoną, przyprawę do pieczeni, czosnek.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami
Umyty i osuszony boczek natrzeć wszystkimi połączonymi składnikami marynaty.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami
Przełożyć do pojemnika żaroodpornego. Tak przygotowane mięso piec 1 – 1,5 godz. w temperaturze 160°C dodatkowo można zostawić mięso w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 30 minut.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami
Na patelni rozpuścić cukier, tworząc karmel, dodać masło i przekrojone na pół śliwki, całość podsmażyć, a następnie wlać śliwowicę i doprawić do smaku przyprawą do grzanego wina i piwa.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami
Boczek wyjąć z piekarnika, przełożyć na deskę, odstawić na 5 minut i pokroić w plastry.
Krok 7 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami
Tak przygotowany boczek ułożyć na karmelizowanych śliwkach. Podawać z tartym chrzanem, przybrany natką pietruszki. Śliwki możemy zastąpić jabłkami lub gruszkami.
Krok 8 - Przepis dnia II, odc. 14. Pieczony boczek wieprzowy ze śliwkami
Smacznego!
Doradca Smaku
Do przepisu można użyć zamiast śliwek ewentualnie jabłek lub gruszek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat