Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce

Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    2 szt. (oczyszczone)
  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

    2 łyżki
  • bułka tarta

    1/2 szklanki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • musztarda sarepska

    3 łyżki
  • cebula

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • cukinia

    2 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    1/2 łyżki
  • masło

    1/3 kostki
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • olej rzepakowy

    (do smażenia)
  • pomidory

    3 szt. (pokrojona w kostkę)
  • oliwa z oliwek

    1/2 szklanki
  • sól morska

    (do smaku)
  • pieprz czarny mielony

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce
Mięso oprószyć przyprawą do wieprzowiny i obsmażyć po 2 minuty z każdej strony. Bułkę tartą zmiksować lub utrzeć z posiekaną natką do momentu otrzymania jednolitej zielonej posypki.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce
Obsmażone mięso posmarować musztardą.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce
Następnie obsypać posypką i piec 15 minut w temperaturze 160-180°C. Polędwiczki wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce
Na patelni, na której obsmażaliśmy mięso, zeszklić cebulę, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i wino, odparować do konsystencji sosu i dodać odrobinę masła.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w plastry cukinię, dodać pomidory i doprawić do smaku.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 39. Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce
Polędwiczki pokroić w plastry, ułożyć na cukinii z pomidorami, skropić powstałym sosem i udekorować świeżymi kiełkami.
Doradca Smaku
Polecamy użyć do tego przepisu pomidorów malinowych.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat