Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni na zakwasie.
Przygotowanie domowego chleba na zakwasie to czynność prosta, ale czasochłonna. Chodzi tutaj nie o sam proces pieczenia, a przygotowania zakwasu. Potrzebujecie kilku dni, by zakwas był gotowy i można było go wykorzystać do pieczenia chleba. Sami sprawdźcie przepis na chleb żytni na zakwasie.
Kroki postępowania
PRZEPIS NA ZAKWAS
1. mąka żytnia pełnoziarnista,
2. woda
Używałam mąkę żytnią pełnoziarnistą typ 2000 i przegotowaną letnią wodę.
I DZIEŃ ;
1/2 szklanki mąki mieszamy z 1/2 szklanka wody. Mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe ciemne miejsce.
II DZIEŃ -
O tej samej godzinie co zaczęliśmy zakwas dosypujemy 1/4 szklanki mąki i dolewamy 1/4 szklanki wody. Mieszamy i znów odstawiamy.
III DZIEŃ -
Powtarzamy czynność z II dnia.
IV DZIEŃ -
Mieszamy zakwas, dosypujemy 1/2 szklanki mąki i dolewamy 1/2 szklanki wody.
Mieszamy i odstawiamy.
V DZIEŃ -
Dosypujemy około 1 łyżki mąki i dolewamy 30 ml wody, mieszamy.
Po dwóch godzinach możemy używać zaczynu do wypieku chleba.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy obie mąki ,wlewamy wodę, zakwas, wsypujemy sól.
Dodajemy rodzynki i tarte migdały.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 8 godzin .
Możemy także przygotować ciasto wieczorem a upiec rano.
Wstawiamy garnek z woda do piekarnika.
Następnie wkładamy formę z ciastem.
Chleb pieczemy 60 minut najlepiej, gdy piekarnik nagrzewamy od spodu.