Przepis i sposób przygotowania na: Bardzo puszysty murzynek
1. W garnku rozpuszczamy masło i olej. Gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao dobrze rozmieszane w wodzie. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Pół szklanki odlewamy na polewę. Resztę chłodzimy do temperatury pokojowej.
2. Do masy kakaowej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jajka (żółtka i białka) ubijamy na puszysta masę. Dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach C.
3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej odłożoną masę kakaową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i smarujemy grubo wierzch ciasta. Kroimy po wystygnięciu.