Przepis i sposób przygotowania na: spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z papryką i oliwkami
Do miski wrzucić mięso, dodać oregano, paprykę słodką i ostrą, sos worcestershire, sól, pieprz, musztardę oraz 1 lub 2 łyżki wody. Całość wymieszać energicznie na jednolitą masę. Z mięsa formujemy kuleczki, następnie obtaczamy w mące.
Na rozgrzanej patelni, smażymy na oleju klopsiki na rumiany kolor.
Odstawiamy.
*Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
SOS:
czosnek i chili drobno siekamy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. W garnku, rozgrzewamy olej wrzucamy chili i czosnek, po chwili dodajemy cebulę oraz papryki. Zmniejszamy ogień, całość smażymy. Następnie solimy i dodajemy pomidory z puszki, łyżkę koncentratu pół szklanki wody. Całość dusimy, następnie przyprawiamy bazylią, cukrem, solą i pieprzem. Następnie do sosu dodajemy klopsiki i posiekane oliwki.
Podajemy razem z ugotowanym makaronem spaghetti oraz serem grana padano.