Szarlotka specjalna

Szarlotka specjalna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • jaja

    5
  • cukier drobny

    1 szklanka
  • mąka

    3 szklanki
  • śmietana 18 proc

    2-3 łyżki
  • budyń waniliowy

    1
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • rodzynki

    do smaku
  • jabłko kwaśne

    1 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy
przesiany przez sito proszek do pieczenia,
budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek,
dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Na spód dajemy trochę więcej ciasta, następnie połowę jabłek i rodzynki. Nakładamy następną warstwę ciasta, jabłka i bakalie. Przykrywamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę.
Po ostudzeniu można posypać cukrem
pudrem. Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Hanna5

16.02.2014 11:23
muszę wypróbować, wygląda zachęcająco :)

Triss

16.02.2014 10:47
uwielbiam szarlotki z budyniem. ;)

ZEWA

16.02.2014 10:43
dla mnie ciacha z jabłkami to numer jeden :)

V_kuchareczka

16.02.2014 09:56
przepysznie wygląda

monisia1977

16.02.2014 09:12
fajne ciacho

iwi

16.02.2014 09:01
Pyszna szarlotka

patryska76

16.02.2014 08:50
Dobre ciacho ;-)

Konczi

16.02.2014 08:15
uwielbiam wszelkie szarlotki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat