Placki z gotowanych ziemniaków z dipem wiosennym :

Placki z gotowanych ziemniaków z dipem wiosennym :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek

  • pieprz mielony ,sól,½ łyżeczki soku z cytryny,szczypta cukru

  • biały ser

    2 łyżki
  • kwaśna śmietana

    100 ml
  • rzodkiewka

    4 szt.
  • ziemniaki

    1/2 kg
  • jajko

    1 szt.
  • mąka pszenna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać , przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić i utłuc na puree . Dodać jajko , mąkę , sól i szczyptę pieprzu. Wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać ciasto i kłaść na olej – rozpłaszczyć na placuszek. Smażyć z obu stron na rumiano.
W czasie kiedy placki się smażą rozetrzeć dokładnie ser ze śmietaną .Dodać rzodkiewkę , ogórek, koper . Wymieszać i doprawić solą, mini kostką czosnkową , pieprzem , sokiem z cytryny ,szczyptą cukru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

tatiana2

02.10.2013 14:11
fajne placuszki, też takie zrobię :)

Stenka

06.11.2012 17:02
apetyczne

zbysio

09.04.2012 07:30
superowe

wedith1

04.03.2011 06:30
Ja już chcę wiosnę.......:) Uwielbiam placuszki z gotowanych ziemniaków!!!!! I ten dip...... Super

Koper

22.02.2011 17:51
Robię podobne placki z ugotowanych ziemniaków, z takim sosem nie próbowałam, brzmi bardzo ciekawie, pewnie będzie fajnie się komponować- muszę wypróbwać :)

kasiurek

04.10.2010 09:31
coś pysznego, polecam wszystkim często robię to w domu:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat