Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z wiórkami
Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj całość przez około 15 minut na wysokich obrotach miksera.
Dodaj olej i przełącz mikser na najniższe obroty.
Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec wlej ocet.
Całość dokładnie wymieszaj i wylej na blachę.
Piecz na złoty kolor przez około 30 - 40 minut w temp 150 - 170 stopni.
Po upieczeniu biszkopt wystudź i zerwij "wierzchnią skórkę"
Ze składników podanych na masę budyniową ( oprócz margaryny ) ugotuj budyń. W pół szklanki mleka rozmieszaj dokładnie mąkę, cukier i cukier wanilinowy i tą zawiesinę wlej na gotujące się mleko.
Ugotowany budyń odstaw do wystudzenia.
W szklance wrzątku rozrób galaretkę cytrynową. Odstaw, aby minimalnie stężała.
Margarynę utrzyj na puch i partiami dodawaj wystudzony budyń. Całość ucieraj razem do momentu, aż uzyskasz jednolitą i puszystą masę.
Minimalnie ściągniętą galaretkę cytrynową wymieszaj razem z musem jabłkowym.
Jabłka wyłóż na wystudzony biszkopt, następnie rozsmaruj równomiernie krem budyniowy, a wierzch posyp wiórkami przyprażonymi z cukrem na suchej patelni (wiórki muszą zrobić się złote).
Smacznego! ;-)