Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pulpeciki w sosie z marchewką

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
jaja 1 szt
marchewka 3 sztuki
sól - -
pieprz - -
bułka czerstwa 1 szt
mleko 0,3 litr
masło 1 łyżeczka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 3 łyżeczki
śmietana 12-procentowa 250 (do gotowania)

Przepis i sposób przygotowania na: pulpeciki w sosie z marchewką

Marchewkę kroję w kostkę i gotuję w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i masła .
Bułkę czerstwą moczę w mleku.
Do mięsa mielonego dodaję przyprawę, jajko ,namoczoną bułkę,sól i pieprz ,wszystko dokładnie wyrabiam, z masy formuję kuleczki ,wrzucam do gorącej wody w której gotuje się marchewka ,gotuję około 5-7 minut.po tym czasie wyjmuję.
sos:
Wodę z marchewką gotuję jeszcze przez chwilę( aż marchewka będzie miękką)i żeby woda troszkę odparowała,dodaję śmietanę i gotuję do momentu aż zgęstnieje.
Zdejmuję z gazu. Smakuję ,doprawiam.
Wrzucam do sosu pulpeciki na około 15 minut,przykrywam pokrywką,żeby pulpeciki nasiąkły sosem.
Podaję np.z ryżem.

SMACZNEGO !!!!!!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 02.05.2014 21:31
fajne pulpeciki
monika141 30.01.2014 15:33
bardzo lubię pulpety
probofka 30.01.2014 12:11
ooo też wczoraj u mnie były pulpeciki
Olga_SK 30.01.2014 11:24
Pyszna propozycja :)
2milutka 30.01.2014 09:15
apetycznie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak