Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec
NADZIENIE
Zagotować 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać mak, 7 czubatych łyżek cukru, 3 łyżki tłuszczu, cynamon.
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić masę kilkoma kroplami olejku migdałowego i ostudzić.
Rozpuścić w rondelku resztę tłuszczu, wlać resztę mleka, zdjąć garnek z ognia. Gdy drożdże zaczną pracować dodać do zaczynu, mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, tłuszcz z mlekiem, sól.
Składniki wyrobić na jednolitą masę.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ponownie zagnieść, rozwałkować bardzo cienko na posypanej mąką ściereczce. Posmarować ciasto masą, pozostawić 2 centymetry brzegu. Za pomocą ściereczki, zwinąć makowiec, ułożyć na wyłożonym pergaminem natłuszczonej blasze. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z 1 łyżeczką wody. Piec 30 minut.