Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki z kremem i syropem z Lady Grey i wanilią, podane z sorbetem truskawkowym i owocami
1. Masło utrzyj z cukrem, ale nie pozwól, aby konsystencja była zbyt kremowa.
2. Dodaj mąkę i cynamon i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2mm.
4. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki podczas, gdy będziesz przygotowywać masę na eklerki.
Ciasto na eklerki:
1. W garnku połączyć wodę, mleko, sól i cukier.
2. Dodaj masło pokrojone w kawałki, poczekaj aż się rozpuści i doprowadzić masę do wrzenia.
3. Zdejmij garnek z kuchenki i szybko dodaj mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Połóż garnek z powrotem na kuchenkę, na mały ogień i mieszaj masę, aż przestanie się ona czepiać do łyżki. Smaż, aż masa nie będzie już za bardzo wilgotna, około 7minut.
5. Umieścić ciasto w misce i pojedynczo dodawaj jajka, cały czas mieszkając drewnianą łyżką (możesz też użyć miksera).
6. Przygotuj szprycę z tylką o szerokości 12mm.
7. Wyciśnij 12 eklerów na blasze do pieczenia, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia albo matą silikonową.
8.Kiedy masz już przygotowane eklerki do pieczenia, wyjmij słodkie krakersy z zamrażarki i używając dużego noża, wytnij paski na szerokość i długość eklerków.
9. Połóż słodkie krakersy na wierzch eklerków i piecz w temperaturze 175°C przez około 20minut lub do uzyskania przez ciastka jasno-złotego koloru.
Krem z Lady Grey:
1. Na średnim ogniu zagrzej mleko i śmietanę, doprowadź do wrzenia.
2. Dodaj herbatę, zdejmij garnek z kuchenki i odłóż na bok na 10minut , aby herbata mogła naciągnąć.
3. Przy użyciu trzepaczki ubij żółtka i cukier, następnie dodaj skrobie kukurydzaną i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zamieszaj.
4. Odcedzić mleko i śmietankę z liści herbaty i przelej z powrotem do garnka, doprowadź do wrzenia jeszcze raz.
5. Do mikstury z żółtkami dodaj połowę mleka ze śmietanką dokładnie wymieszaj, aby pozbyć się wszystkich grudek.
6. Wlej mieszaninę do garnka i dokładnie zamieszaj.
7. Ciągle ubijając, doprowadzić zawartość garnka do wrzenia, zmniejsz ogień i ubijaj przez 2minuty, aż masa zgęstnieje.
8. Przełóż masę do czystej miski i wrzuć połamaną czekoladę. Mieszaj, aż się dokładnie rozpuści.
9. Przykryj miskę folią spożywczą tak, aby dotykała ona wierzchu masy (dzięki temu nie powstanie kożuch).
10. Odłóż miskę do całkowitego ostygnięcia.
11. Umieścić krem w szprycy z małym otworem.
12. Wypełnij eklerki kremem.
Syrop z Lady Grey i wanilią:
1. Zagotuj 1 szklankę wody.
2. Zalej 1 łyżkę herbaty liściastej Lady Grey (albo 4 torebki) zagotowana wcześniej wodą. Odłóż na kilka minut, aby herbata dobrze naciągnęła.
3. Do rondelka wsyp szklankę cukru.
4. Cukier zalej herbatą przelaną przez sitko.
5. Całość zagotuj i szybko zmniejsz ogień.
6. Mieszaj, aż cukier się całkowicie rozpuści.
7. Gotuj na wolnym ogniu, aż woda zmniejszy swoją objętość o połowę (około 10minut) i powstanie gęsty sos.
8. Zdejmij rondelek z kuchenki i dodaj wanilię.
9. Przelej sos do małej buteleczki i przechowuj w lodówce (do koło 1miesiąca).
Jeśli chcesz możesz dodać około 30ml wódki do syropu dla wersji dla dorosłych. Wtedy syrop wytrzyma kilka miesięcy. Możesz go użyć również jako bazy do wyśmienitych drinków.
Podanie:
1. Udekoruj talerz syropem z Lady Grey oraz owocami i sorbetem truskawkowym.
Smacznego!