Przepis i sposób przygotowania na: akaron z wędzonym łososiem i groszkiem w lekkim sosie śmietanowym
Odcedź makaron i przelej zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Jeżeli przygotowujesz makaron z wyprzedzeniem, skrop makaron olejem aby zapobiec sklejaniu się.
W rondlu po gotowaniu makaronu, przygotuj sos. Rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju i włóż cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia, około 2-3 minut, po czym dodaj pomidory wraz z groszkiem. Smaż przez minutę i dodaj łososia wraz z białym winem. Gotuj przez około 30 sekund aby wino mogło trochę odparować.
Następnie włóż do przygotowanego sosu makaron, śmietankę, sok z cytryny i dopraw całość solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, po czym wsyp przygotowany parmezan. Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj.