Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-śmietankowe jajeczka na Wielkanoc
Kroki postępowania
Jajka owijamy folią aluminiową i formujemy z niej coś w rodzaju stópki, by jajko mogło stać, a nie toczyło się. Następnie owijamy je folią przeźroczystą (spożywczą).
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Ja rozpuszczałam na palniku ciągle mieszając.
Używając pędzelka malujemy połówki jajek czekoladą lub po prostu zanurzamy je do połowy w czekoladzie. Gotowe odstawiamy do lodówki, by czekolada stężała. Gdy skorupki są już twarde delikatnie zdejmujemy z nich folię.
Brzoskwinię odsączamy z soku. Tniemy je na plastry i wycinamy z niej małe koła. Będą to nasze żółtka.
Baton tniemy w małe kostki. Po 2 kostki wkładamy do naszych czekoladowych skorupek.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki przegotowanej wody. Studzimy ją. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder do smaku. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Śmietanką zalewamy środki skorupek. Gdy zacznie ona tężeć układamy na niej brzoskwinie. Odstawiamy całość do lodówki do zastygnięcia.