Przepis i sposób przygotowania na: Ananasowiec
białka ubij na sztywno razem z cukrem. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj całość przez około 15 minut na wysokich obrotach miksera. Dodaj olej i przełącz mikser na najniższe obroty. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec wlej ocet.
Całość dokładnie wymieszaj i wylej na blachę.
Piecz na złoty kolor przez około 30 - 40 minut w temp 150 - 170 stopni.
Biszkopt wystudź i zerwij z niego wierzchnią skórkę.
Puszkę z ananasami otwórz. Ananasy odciśnij i pokrój na małe kawałeczki, a sok odlej do małego rondelka.
Do soku dosyp cukier i ugotuj na nim budyń śmietankowy.
Ugotowany budyń odstaw do wystudzenia.
5 białek ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i znowu ubij na sztywno. Wsyp wiórki. Tak przygotowaną masę wylej na blachę i wysusz na piekarniku.
Margarynę utrzyj z 5 żółtkami na gładką masę dodając małymi porcjami wychłodzony budyń.
Całość wyrób na puszystą masę i dodaj pokrojone ananasy.
Tak przygotowaną masę wyłóż na biszkopt i przykryj koksą.
Smacznego! ;-)