Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z masą makową

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
1/2 kg
drożdże
50 g
margaryna
50 g
cukier
1/2 szklanki
cukier waniliowy
16 g
Sklep Prymat
woda
1 niepełna szklanka
olej
1 łyżka
jajko
2 sztuki
żółtko jajek
2 sztuki (1 do ciasta, 1 do posmar
mleko
1 łyżka
masa makowa
850 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z masą makową

Do drożdży wsypujemy 1/2 łyżki cukru, 1/4 szklanki letniej wody i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wlewamy resztę wody, olej, wsypujemy pozostałą mąkę, margarynę, roztrzepane jajko i żółtko z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na 2 placki. Rozsmarowujemy na nich masę makową. Placki zwijamy (podobnie jak roladę), następnie kroimy w 1,5 cm plastry. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z 1 łyżką mleka. Pieczemy w 180 *C ok. 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 28.11.2014 09:00
mnian mniam
gacopierz23 02.06.2014 23:02
świetne ślimaczki
Wacław 09.03.2014 13:13
fajne bułeczki :-)
Aleksandraa 08.03.2014 17:39
pieknie wyglądają
Bernadeta1 16.02.2014 11:44
rewelacyjne ślimaczki
Ada-Gaba 31.01.2014 06:53
pyszne bułeczki
Piter 31 21.01.2014 08:59
Zapewne pyszne.
Kasia36 17.01.2014 22:37
Pysznie wyglądają
ONY_za_kare 13.01.2014 13:00
pyszne bułeczki!
mysza75 13.01.2014 12:10
Jakie pyszne ślimaczki
Alex_M 12.01.2014 12:34
wspaniałe bułeczki
IwonaDD 12.01.2014 10:48
fajny przepis
Janina 10.01.2014 16:14
Fajne ciasteczka;)
sanielcia 10.01.2014 12:22
super ślimaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak