Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka Czekoladowa Karuzela
Kroki postępowania
Następnego dnia od razu wyjąć by doprowadzić temperaturę zaczynu do temperatury pokojowej;
W miseczce wymieszać widelcem białko z mąką aż uzyska się konsystencję ciasta naleśnikowego, dodać do kakaowej masy, wymieszać i postawić spowrotem na ogniu, mieszać aż do uzyskania konsystencji podobnej do ciasta ptysiowego; Następnie zdjąć z ognia, dodać masło i czekoladę, mieszać aż do idealnego połączenia się, odstawić do lodówki;
Rady/uwagi: water roux to lekko zaparzona mąka,dodając ją do ciasta drożdzowego pozwala ciastu bez użycia tłuszczy dłużej być swieżym.
Oczywiście jeśli nie ma takiej potrzeby i drożdżówka zniknie w mgnieniu oka, można ominąć ten punkt;
Wyrabiać dosyć długo ( mi zeszło ręcznie około 30 minut)aż ciasto będzie jednolite, gładkie, lśniące i elastyczne; Gdyby zbyt kleiło się podsypać odrobiną mąki, ale starać się jak najmniej;
Składanie, rozwałkowywanie, lodówka powtórzyć jeszcze 2 razy ( praktycznie tak jakby się robiło ciasto francuskie);
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na jego dnie ułożyć foremke z wodą, by utrzymać odpowiednią wilgotność podczas pieczenia; Wstawić wyrośnięte ciasto, piec 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40 -45 minut ( do suchego patyczka); W trakcie pieczenia sprawdzić czy wierzch sie zbyt nie przyrumienił, gdyby tak było przykryć kawałkiem foli aluminiowej;