Frittata ze szpinakiem i pieczarkami

Frittata ze szpinakiem i pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • świeżego szpinaku

    250 g
  • pieczarek krojonych z puszki (po odsaczeniu zalewy),

    130 g
  • sredniej wielkości pomidor

    1
  • jaja

    4
  • ząbek czosnku

    1
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • jogurt naturalny

    2 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki odsaczamy z zalewy. Szpinak myjemy, odsaczamy i siekamy. Cebule obieramy, myjemy i kroimy na polpiorka lub w kostke. Pomidora parzymy i obieramy ze skorki, a nastepnie kroimy w plastry. Jaja rozklócamy z jogurtem i doprawiamy przyprawami: sola, pieprzem, papryka, sosem sojowym i odrobina vegety. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczke. Szpinak wrzucamy na rozgrzana patelnie z lyzka oliwy, doprawiamy cukrem, vegeta, sola i pieprzem, mieszamy, odparowujemy wode. Szpinak ma mieć konsystencje papki. Najczęściej oddzielam wode w ten sposób: szpinak odsuwam na gorna strone patelni, przechylam lekko cala patelnie, tak aby woda mogla spłynąć ku dolowi, a nastepnie wylewam lyzka nadmiar wody. Na patelni rozgrzac ok. 2 lyzek oliwy i wrzucic cebule. Delikatnie posolic i gdy cebula się zeszkli, wrzucic odsaczone pieczarki i czosnek, tak na ok. 3 minuty, dodac pieprz i wymieszac. Cebule, pieczarki i szpinak wymieszac i w razie potrzeby delikatnie doprawic vegeta. Naczynie do zapiekania (uzywam formy do tarty) natłuścić maslem lub margaryna i ułożyć warstwe ze szpinakiem. Na to polewamy mase jajeczno jogurtowa, układamy kawalki pomidorów i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut w 190- 200 stopniach. Można zostawic sobie kilka kawałków pieczarek do dekoracji

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

11.06.2012 10:00
Świetne śniadanie ;) i obiad, i kolacja ;)

tomek18

29.05.2012 08:42
wygląda wspaniale:)

eli_555

26.09.2011 23:05
pychotka

agnieszka189

05.05.2011 17:03
wspaniałośc

zbysio

11.03.2011 23:20
super

kitka

31.01.2011 14:22
świetnie się prezentuje;D

PaniMISIOWA

21.01.2011 22:08
piękna!

MAŁGORZATA108

01.08.2010 17:36
Na zdjęciu wygląda tak apetycznie, że szkoda pokroić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat