Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie bułeczki
Do dużej miski wsypujemy obydwie mąki,sól,wlewamy oliwę i zaczyn.Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wody.Ciasto należy dobrze wyrobić ( około 20 min.) aż będzie odchodzić od ręki i naczynia.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( około 1,5 godz.)
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 porcji.
Każdą porcję rozwałkowujemy na owalny placek długości około 15 cm.Zwijamy w ruloniki od krutszego boku,przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 min. do podrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki nacinamy delikatnie wzdłuż i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 220°C około 20 min (do czasu aż się zrumienią).
Studzimy na kratce.