Puszyste jabłuszka

Puszyste jabłuszka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka przenna

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    1/2 szt
  • cukier waniiowy

    1/2 szt
  • rodzynki

    1 łyżka
  • konfitura wiśniowa

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • jabłko winne

    6 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać lekko schłodzoną margarynę i cukier. Wszystkie składniki siekamy za pomocą noża. dodajemy jajko i cukier waniliowy. Szybko zagniatamy gładkie,jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i tniemy na duże kwadraty.
Jabłka należy umyć , wysuszyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne. Do wydrążonych dziurek włożyć po kilka rodzynek, włożyć konfiturę wiśniową po jednej łyżce. Każde jabłko owiń kwadratem z ciasta, zrobić kulę. Jabłka w cieście ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
Piec w temp. 200stopni.Do momentu uzyskania jasnozłotego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dorota71

25.09.2010 12:12
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat