Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczami
2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, przyprawiamy majerankiem i sokiem z połowy pomarańczy. Faszerujemy kaczkę i zszywamy wykałaczką.
Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2 godzin. w temp. 180 stopni (pieczemy pól godziny bez przykrycia , pól godziny z - żeby nabrała rumieńców - i tak na zmianę). Co około 20 minut oblewamy wytapiającym się tłuszczem. Pół godziny przed końcem pieczenia obkładamy kaczkę pomarańczami i część jabłkami.
w miedzy czasie robimy kluski śląskie według tego przepisu:
http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/05/kluski-slaskie-w-sosie-ze-smazonych.html
Na ostatnie 10 minut proponuję włączyć termoobieg z grillem by skórka zrobiła się super chrupiąca.