Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem mięsem i grzybami
sos mięsno grzybowy
Grzybki namoczyć w ciepłej wodzie (szybciej nabiorą wilgoci) wypłukać je, ugotować ok 5-7 min, odcedzić i posiekać
Na łyżce tłuszczu przyrumienić posiekaną cebulkę, dodać mięso mielone i smażąc rozdrobnić je , dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy i podlać niewielką ilością wody, dodać grzybki i dusić od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą w razie potrzeby. Sos powinien być jak boloński do spaghetti.
szpinak
Czosnek i cebulkę posiekać i przyrumienić na łyżce tłuszczu, dodać rozmrożony szpinak, doprawić solą i pieprzem, mieszać aż do odparowania nadmiaru płynu. Przestudzić , dodać ser feta i wymieszać.
sos beszamelowy
Na maśle zeszklić cebulkę dodać mąkę i po chwili wlewać strumieniem mleko ciągle mieszając rózgą.
Sos powinien uzyskać konsystencję budyniu, dodać sól, pieprz i imbir, wymieszać.
Dno naczynia żaroodpornego nasmarować oliwą, ułożyć pierwszy płat ciasta, na nim połowę sosu mięsnego, odrobinę sosu beszamelowego i drugi płat ciasta, następnie połowę szpinaku i kolejny płat (na szpinak nie dajemy sosu beszamelowego) ułożyć kolejne warstwy. Na wierzch wylać resztę sosu. (Można posypać odrobiną sera żółtego) Zapiekać 30-40 min w temp 200 st