Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki zatopione w piance na delikatnym biszkopcie
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywno, następnie powoli wsypywać cukier, stale miksując. Dodać żółtka i mikserem połączyć składniki. Przesypać mąkę, delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą). Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 30min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
Na patelni skarmelizować 2 łyżki cukru, następnie dodać gruszki i podgrzewać przez ok. 3-5 min. Dodać łyżkę masła i podgrzewać do wytworzenia się sosu. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić mikserem, jak będzie już sztywna powoli dodawać po łyżce jogurtu i na sam koniec przelać wystudzoną galaretkę, zmiksować.
Zalać masą owoce, wyrównać, by powstała równa powłoka.
SMACZNEGO!