kluski śląskie

kluski śląskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ziemniaczana

  • 1 jajo

  • sól

  • ziemniaki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Wkładamy masę ziemniaczaną do miski i rysujemy na niej nożem krzyż, dzieląc. dzieląc ją na 4 równe części. Jedną z nich wyjmujemy i odmierzamy tyle mąki ziemniaczanej, ile zajmowała wyjęta część ziemniaków. Dorzucamy do miski wyjętą cześć masy ziemniaczanej i dodajemy do niej 1 całe jajo oraz szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki i robimy w nich palcem dziurkę. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od 5 do 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat