Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami

Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • masło

    300 g
  • cukier kryształ

    11/2 szklanki
  • jaja

    5 sztuk
  • śmietana kwaśna

    1 szklanka
  • czekolada gorzka

    200 g
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • masa

  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • miód

    1/2 szklanki
  • masło

    100 g
  • mleko skondensowane słodzone

    1 puszka
  • Polewa:

  • masło

    1/2 kostki
  • czekolada gorzka

    200 g
  • mleko

    4 łyżki
  • cukier trzcinowy

    11/2 szklanki
  • orzechy włoskie

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami
1. Ucieramy masło z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy stopniowo żółtka, ucieramy dalej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i dolewamy do masy. Następnie wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wlewamy śmietanę.
Krok 2 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami
2. Ubijamy białka jaj na sztywną pianę, łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy. Dzielimy ciasto na dwie części i pieczemy osobno w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.
Krok 3 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami
3. Po ostudzeniu kroimy obydwa ciasta na połowy, tak aby w sumie otrzymać cztery blaty.
Krok 4 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami
4. Orzechy siekamy i prażymy na maśle.
Krok 5 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami
5. Cukry mieszamy z miodem, podgrzewamy w garnku i zagotowujemy ciągle mieszając. Potem dodajemy masło.
Krok 6 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami
5. Wlewamy mleko skondensowane.
Krok 7 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami
6. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy.
Krok 8 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami
7. Gorącą masę wylewamy na wszystkie blaty i nakładamy jeden na drugim.
Krok 9 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami
8. Czekoladę roztapiamy z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy ciasto.
Krok 10 - Przekładaniec karmelowo-czekoladowy z orzechami
Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

03.10.2014 11:42
Ależ to ciasto musiało być pyszne!

as28

19.09.2014 13:49
fajne ciacho

artur7

12.02.2014 18:09
poprosze kawalek

artur7

18.01.2014 18:19
mniam mmiam

Malinka

30.12.2013 22:05
Zapewne bardzo smaczne, wygląda super!

adelajda

01.11.2013 18:37
super smaki ma Twój tort :)

Aleksandra/Olcia

01.11.2013 08:45
mniam mniam

berys18

01.11.2013 08:44
świetne ciacho

bietka

31.10.2013 08:23
wygląda rewelacyjnie :)

gosia1988

31.10.2013 08:00
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat