Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pizza z salami, pomidorem, camembertem i brokułami
Drożdże rozcieramy w misce z cukrem, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 3 łyżki ciepłej wody ( z uprzednio przygotowanych składników)
Rozczyn odkładamy na 15 minut do podrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól ( ja czasami dodaję jeszcze paprykę sypką, oregano i bazylię do mąki), olej, wodę i rozczyn.
Zagnieść elastyczne ciasto, następnie odstawić je do wyrośnięcia- ok 30 minut
Sos pomidorowy- małą puszkę koncentratu rozcieńczam ok 1/4 szkl wody- tak żeby powstał gęsty sos- doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Sos jest też doskonały do posmarowania gotowej pizzy
Ciasto rozdzielamy na dwie części i formujemy z nich kule, które następnie rozwałkujemy na dwa nieduże spody od pizzy ( ja wybrałam opcję na grubym spodzie)
Ciasto smarujemy sosem, układamy kolejno ser, salami, pomidory pokrojone w paski, kilka plastrów camemberta i po kilka małych różyczek brokuła.
Pieczemy do suchego patyczka w temp ok 220 st C- ja zawsze patrzę na spód pizzy czy jest lekko zrumieniony.
Gotową pizzę posypać oregano
SMACZNEGO!!!