Pieczarkowe placki z sosem

Pieczarkowe placki z sosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • mąka

  • jajko

    1
  • pieczarki

    30 dag
  • szczypiorek

    0,5 pęczka
  • koperek

    0,5 pęczka
  • przyprawa uniwersalna

  • sól

  • liść laurowy

    1 szt
  • olej

  • pieprz

  • sos pieczarkowy

    1 (w torebce)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki tłuczemy bądź mielimy w maszynce i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną zieleninę, jajo i tyle mąki, żeby zagnieść ciasto o konsystencji jak na kopytka.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i blanszujemy z liściem laurowym i przyprawą uniwersalną. Odcedzamy, doprawiamy solą i pieprzem. 1/3 odkładamy do sosu.
Z ciasta formujemy gruby wałek. Kroimy centymetrowe plastry. Lekko spłaszczamy. Na każdy nakładamy po łyżce pieczarek, składamy na pół, brzegi sklejamy. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Sos przygotowujemy według przepisu, dodajemy resztę pieczarek. Polewamy placki sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gacopierz23

25.04.2014 21:19
lubię pieczarki więc te placuszki są dla mnie

Ela15

11.04.2014 21:36
bardzo fajne danie

goofy9

29.11.2013 21:51
wyglądają na jego smaczne

artur7

20.11.2013 17:10
pyszny obiadek

Krzysztof15

15.10.2013 19:05
palce lizac

aniagdz

15.10.2013 18:52
mmmmmm pychota;)

cukiereczek

15.10.2013 17:31
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat