Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z brokuła
Jak przygotować kotlety z brokułów? Nic bardziej łatwego. Kilka prostych składników - obok brokułów to mozzarella, jajko, cebula. Do tego przyprawy - pieprz i sól muszą znaleźć się tutaj obowiązkowo. Gotową masę, opanierowaną w bułce tartej możesz smażyć na patelni lub zapiekać w piekarniku. Z czym podawać kotlety z brokułów? Sos czosnkowy sprawdzi się tutaj doskonale, a dodatkowo wzmocni smak tego dania.
Danie polecane jest wegetarianom. Ale nawet jeśli w Twojej diecie jest mięso, możesz przygotować kotlety z brokułów jako alternatywę i urozmaicenie swojej diety.
Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie al dente (około 7 minut). Po ugotowaniu, odcedzamy na sitku i rozgniatamy je widelcem.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Pod koniec dodajemy rozgnieciony przez prasek czosnek.
Do miski dodajemy rozgniecionego brokuła, cebulę z czosnkiem, jajko, starty na tarce ser, bułkę tartą, płatki owsiane i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (dość dużo). Wszystko razem mieszamy.
Formujemy kotlety (jeśli chcemy możemy obtoczyć w bułce tartej) i smażymy na oleju z każdej strony.