Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg ugotowany udziec indyczy.

  • 10 suszonych pomidorków z zalewy oliwnej.

  • garstka kaparów z zalewy

  • kilka ziaren marynowanego pieprzu

  • kilka listków świezej bazylii

  • masło

    100 g
  • sól

  • masło do wysmarowania papieru do pieczenia lub blaszki

  • jajka

    4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane i wystudzone mięso wkładam do malaksera. W trakcie rozdrabniania udźca dodaję surowe jajka, roztopione masło sól, pieprz i suszoną bazylią. Gdy mięso uzyska kremową konsystencję przekładam masę do miski i mieszając łączę ją z pociętymi suszonymi pomidorami, listkami świeżej bazylii, bułką tartą i ziarenkami kaparów i kilkoma ziarnami marynowanego zielonego pieprzu. Tak przygotowaną masę przekładam do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Pasztet piekę przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce serwujemy go. Podałam go ozdobionego kaparami i pomidorkami koktajlowymi, cytryną. Pasztet pyszny. Zniknał w tempie zastraszajacym

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

03.12.2010 08:17
Bardzo ciekawy przepis na pasztet zaraz powędruje do mojej księgi. Głosik.

Emilia22

24.09.2010 17:45
wygląda apetycznie

Agnieszka_B

29.07.2010 14:22
Pasztety to jest coś co mogłabym jeść codziennie, ale trudno mi się zebrać, aby zrobić samemu... Wygląda przepysznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat