Przepis i sposób przygotowania na: Halloweenowe muffinki z bezą
Babeczki to idealne słodkie przekąski na imprezę! Są proste i szybkie do zrobienia.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić muffinki na Halloween
- jak przygotować małe bezy
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny i jaja. Miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek na muffinki.* Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy ze szczyptą soli. W momencie, gdy będziemy w połowie ubijania zaczynamy stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając. Sztywną masę przekładamy do dekoratora i robimy bezowe duszki.
Pierwszy sposób sposób: wkładamy bezy do piekarnika na czas 30 min i temp. 130 st bez termoobiegu i z uchylonymi lekko drzwiczkami.
Drugi sposób: Bezowe duszki robimy od razu na talerzyku, który wstawiamy do mikrofalówki nastawionej na 90W na kilkanaście sekund, sprawdzając czy na powierzchni nie pojawiają się kropelki "rosy". Gdy dostrzeżemy takie kropelki to znak, ze trzeba bezy wyjąć. Przekładamy na muffinki i robimy oczy z kawałków czekolady mlecznej.