Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowe żeberka

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka 1 kg
sól, pieprz do smaku
ketchup 20 dag
dżem pomarańczowy 1 łyżka
skorka starta z pomarańczy z połowy owocu
sok wyciśmiety z pomarańczy 3 łyżki
pomidory koktajlowe 25 dag
czosnek 5-6 zabków
pomarańcza 2 sztuki (średniej wielkości)
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe żeberka

Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem. Umyte żeberka układamy w przygotowanym naczyniu. Zapiekamy około 15 minut w 190°C. Między czasie dżem mieszamy z ketchupem, posiekaną natką pietruszki, sokiem i startą skórką z pomarańczy.
Pomarańcze sparzamy i kroimy na mniejsze cząstki.
Żeberka smarujemy przygotowaną mieszaniną. Między nie układamy pomidorki, czosnek oraz pokrojone owoce. Ponownie wkładamy mięso do piekarnika na około 20 minut

Nie jestem wielkim smakoszem żeberek, ale po wypróbowaniu tego przepisu, chyba nim zostałam:).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.12.2013 14:16
Warto łączyć mięso z owocem.
Bernadeta1 08.10.2013 00:14
Jak to pysznie wygląda
gibli 02.10.2013 09:09
ale smacznie:)
AGNIESZKA144 25.09.2013 06:20
wyglądają apetycznie, warte spróbowania
Katarina 10.09.2013 08:10
Aż ślinka cieknie na widok tych pyszności
Zdzisław 09.09.2013 18:00
dobre przyprawy w mięsku
Kuchenka 09.09.2013 17:00
wygląda znakomicie, jestem ciekawa połączenia keczupu z dżemem
Barbara13 09.09.2013 15:28
ciekawe połączenie:)
Aleksandra/Olcia 09.09.2013 14:08
musza byc pyszne
Patriszja
Patriszja 09.09.2013 14:00
POLECAM JAK NAJBARDZIEJ
Megg 09.09.2013 13:30
wspaniałe bardzo smakowite danie
sanielcia 09.09.2013 12:32
Wygląda apetycznie !
mufinka79 09.09.2013 12:06
Wyglądają strasznie apetycznie :) MNiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak