Przepis i sposób przygotowania na: Tort Miś
biszkopt pierwszy do przekładania:
5 jaj
1 szklanka cukru
3 lyzki gorącej wody
5 lyzek mąki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
kakao
Żółtka utrzeć z cukrem i goraca woda, dodac make z proszkiem do pieczenia, kakao oraz ubita piane, wymieszac ciasto, wylozyc do foremki w kształcie misia, piec ok 40 minut.
biszkopt drugi do dekoracji ciemny
3 jaja
1/2 szklanki cukru
3 lyzki gorącej wody
5 lyzek mąki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
czekolada ciemna w proszku
Ciasto przygotowujemy tak jak pierwszy biszkopt, można piec w tortownicy.
biszkopt trzeci do dekoracji jasny
3 jaja
1/2 szklanki cukru
3 lyzki gorącej wody
5 lyzek mąki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
czekolada biała w proszku
Ciasto przygotowujemy tak jak pierwszy biszkopt, można piec w tortownicy.
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Studzimy.
Owoce obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Gdy biszkopt do przekładania wystygnie dzielimy go na dwie części.
Śmietanę kremówkę ubijamy z kilkoma łyżkami cukru i smietan fixem.
Warstwy:
Biszkopt
masa śmietanowa
owoce
galaretka pocięta w paski
biszkopt
Misia przełożonego masą i owocami smarujemy całego pozostałą masą śmietanową.
Biszkopt ciemny i jasny do dekoracji kruszymy w osobnych naczyniach i posypujemy okruszkami by powstało futerko misia.
Zielonymi wiórkami kokosowymi zaznaczyłam łapki i uszy oraz brzuszek misia.
Oczy i nos zrobione są z białej i ciemnej czekolady.
Usta z galaretki.