Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami
W tym czasie rozpuszczamy masło i pozostawiamy do ostygnięcia. Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier (50 g), jajko, sól, ostygnięte masło oraz zaczyn. Ciasto zagniatamy i formujemy z niego kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny pod ściereczką w ciepłym miejscu. W czasie oczekiwania na ciasto przygotowujemy nadzienie. Do garnuszka dodajemy 2 łyżki miodu i rozpuszczamy go (nie gotujemy). Następnie dodajemy rodzynki i całość mieszamy.
Wyrośnięte ciasto pozbawiamy nadmiaru powietrza poprzez uderzenie w jego środek pięścią. Następnie oprószamy blat mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Następnie na ciasto nakładamy nadzienie pozostawiając ok. 1 cm odstępu od brzegów ciasta. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon, a następnie ostrym nożem odkrawamy paseczki ciasta o grubości ok. 4 cm. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pokrywamy rozkłóconym jajkiem i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 20 minut.
Następnie pieczemy bułeczki w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut. Po upieczeniu bułki pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie w garnuszku umieszczamy cukier puder z łyżeczką wrzątku i całość mieszamy, a następnie polewamy nasze bułeczki.