Przepis i sposób przygotowania na: Marysieńka
7 jaj,
1 szkl. cukru
5 pełnych łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, kakao, proszek, mąkę i wymieszać. Piec w temp. 180 st. przez 30-40 min. Po upieczeniu pokroić na 2 części.
II PLACEK:
25 dag orzechów włoskich
5 białek
20 dag cukru kryształu
1,5 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy z resztą składników. Upiec.
KREM:
0.5 l mleka
5 żółtek
1 op. cukru waniliowego
5 żółtek
20 dag cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
Odlać 0.5 szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Budyń utrzeć z margaryną.
Po wystygnięciu ciasta przekładać w następującej kolejności:
I PLACEK(I część) - krem - II PLACEK (orzechowy) - krem - I PLACEK (II część)