Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi kokosowe ze śliwkami:
10 śliwek pokroić w małe kawałki , wsypać do garnuszka , podlać 4 łyżkami wody , wsypać 2 łyżki cukru i rozgotować .Przetrzeć przez sito. Dolać śmietankę . Zagotować na małym gazie .Doprawić cynamonem .Zostawić by sos ostygł .
Wsypać mąkę ze szczyptą kurkumy i wiórki kokosowe do miski , osolić – wymieszać .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Wałkować na placki . Szklanką wykrawać kółka .Na każde kłaść połówkę śliwki przykryć drugim kółkiem i zlepiać pieroga ( na okrągło ) .Układać na wysypanej mąka tacce .
Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać z letnim sosem śliwkowo –cynamonowym posypane wiórkami kokosowymi ( mogą być kolorowe ), cukrem ( jeśli ktoś lubi jeszcze dosłodzić , jak nie to nie potrzeba ) i pokrojonymi w paseczki śliwkami ( 5 sztuk )
Pierogi pyszne .Tylko popełniłam błąd - śliwki były bardzo duże - trzeba był robić pierożki z ćwiartek śliwki a nie z połówek - były by mniejsze - a tak wyszły jak dla mnie za duże .