Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,, ślimaczek,,
Upiec w temp. 180 stopni.
Gorące ciasto wyjąć z formy i od razu przekroić na dwie części. Należy ściąć wierzchnią warstwę o grubości około 2 cm. Ten cienki placek posmarować dowolnymi konfiturami i zwinąć jak roladę.
Ważne aby robić to, gdy biszkopt jest jeszcze cieplutki, bo potem ciasto się nie nagnie.
MASA:
Ugotować budyń śmietankowy wg. przepisu na opakowaniu. Gdy budyń się zagotuje, zdjąć z ognia i od razu wsypać zieloną galaretkę. Dokładnie wymieszać i już NIE GOTOWAĆ!!!
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Gdy budyń będzie zimny utrzeć 3/4 margaryny z połową szklanki cukru pudru. Stopniowo dodawać budyń. Połączyć na gładką masę. Masę wyłożyć na grubszy blat biszkopta. Roladę pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Ułożyć jeden obok drugiego na masie. Lekko docisnąć.
2 dowolne czerwone galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody. Gdy galaretki zaczną tężeć zalać ciasto. Wstawić na kilka godzin do lodówki.