Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim

Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    1 szklanka
  • mleko

    3/4 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    5 g
  • woda

    1/4 szklanki
  • sól

    1 lyzka
  • mąka pszenna

    3,5 szklanki typ 650
  • masło

    2 lyzki
  • Na wierzch:

  • mleko

  • jajko

    1
  • sezam

  • siemię lniane

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim
Rano dokarmić zakwas po 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej i 150 g wody (jeśli posiadacie dużo zakwasu to można dokarmić mniejszą ilością). Zamieszać i odstawić na 8 godzin. Po tym czasie drożdże rozpuścić z cukrem w letnim mleku. Dodać wodę i zamieszać. W misce zamieszać mąkę z solą. Wlać zaczyn i dodać zakwas.
Krok 2 - Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim
Wyrobić gładkie ciasto. Dodać rozpuszczone ostudzone masło. Wyrobić ponownie. Miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3 - Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim
Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne wyrastanie.
Krok 4 - Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim
Mleko roztrzepać z jajkiem, posmarować wyrośnięty chleb za pomocą pędzelka. Posypać siemieniem i sezamem.
Krok 5 - Mleczny chleb pszenny na zakwasie żytnim
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec około 15 minut. Potem temperaturę zmniejszyć do 190 stopni i piec 25-30 minut. Jeśli wierzch będzie za szybko się rumienił można wyłączyć górną grzałkę i piec tylko na dolnej lub przykryć chleb folią. Wystudzić na kratce. Pokroić po całkowitym ostygnięciu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

01.03.2014 09:07
Bardzo dobry

Alex_M

12.01.2014 12:21
dziękuję :)

anemon

12.01.2014 10:55
Jesteś prawdziwą kopalnią pomysłów na chleby.

Alex_M

06.08.2013 09:23
w smaku jest delikatny. nie czuć mocno zakwasu. jest miękki i puszysty, mogę szczerze polecić :)

caralajna

06.08.2013 08:33
fajny pomysł, ciekawa jestem smaku

migotka28

05.08.2013 20:14
pyszny chlebuś

fotoviderek

05.08.2013 14:32
Takiego dobrego chlebka można dużo zjeść, pycha :)

gosia56

05.08.2013 13:29
pyszny chlebek

Renata22

05.08.2013 11:07
Ale ładnie się upiekł!;)

Czarnula87

04.08.2013 22:27
idealny chleb dla mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat