Zapiekane leczo

Zapiekane leczo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego

    500 g
  • cukinia

    2 szt.
  • marchew

    2 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • ząbki posiekanego czosnku

    do smaku
  • ryż

    2 torebki
  • pomidory bez skórki krojone z puszki

    2 puszki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • papryka ostra

    do smaku
  • papryka słodka

    do smaku
  • olej do smażenia

    trochę
  • masło do smarowania formy

    trochę
  • papryka żółta

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy wg przepisu;

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i przeciśnięte ząbki czosnku, dodajemy mięso. Dusimy aż mięso się zetnie.

W międzyczasie marchew trzemy na tarce na dużych oczkach, cukinie kroimy na plasterki (lub półplasterki), paprykę na małe kawałki.

Dodajemy do mięsa wszystkie warzywa oraz pomidory, jeśli sos jest za gęsty można podlać rosołem, ale ja radzę poczekać aż warzywa puszczą swoje soki :)

Doprawiamy do smaku (najlepiej na ostro) i chwilę dusimy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy cały ryż. Na wierzch kładziemy farsz warzywno-mięsny i posypujemy obficie startym żołtym serem.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni; pieczemy około 40 minut

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (47)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magda60

15.07.2012 23:29
pyszne

Magda60

15.07.2012 23:29
pyszne

cukiereczek

27.01.2012 08:30
super

iza15

13.07.2011 23:58
pyszności

Magda60

10.07.2011 13:31
swietne

kotlet

19.06.2011 22:28
musi być dobre

Patrycja33

30.05.2011 22:28
ciekawe

szajba2

04.05.2011 16:01
fajna zapiekanka

agogo2

18.04.2011 13:29
dobre

eli82

17.04.2011 17:05
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat